Függő játszma

Függő játszma

A 10 leggyakoribb függőség

2015. szeptember 22. - bloggerheni

Szinte bármi okozhat függőséget, de vannak olyan termékek, tevékenységek, melyek az emberiség igen nagy hányadát ejtik rabul. Íme a függőséget okozók top 10-es listája.

  1. Alkoholfüggőség

Az alkohol a legnépszerűbb, felnőttek számára legálisan beszerezhető, függőséget okozó termék. Az alkoholfüggőségnek természetes határt sajnos csak a pénztárca és a kéregető skill szab. (Utóbbi fejlesztése nem tanácsolt.)
alcohol-addiction.jpg

  1. Dohányzás

A dohányfüggőség nem elsősorban a dohánytermékekre, inkább a nikotinra irányul, meg persze arra a képzetre, hogy a kivesz-betesz-meggyújt-belégzés-füstölgés cselekvéssor nyugtatja az idegeket. Pedig pár négyütemű fekvőtámasz az erkélyen minden bizonnyal hatékonyabban vezeti le a feszültséget.

quit-smoking-cost.jpg

  1. Drogfüggőség

A drogfüggők kategóriájába nemcsak a Blahán meztelenül szaladgáló emberek tartoznak, hanem azok is, akik talán észre sem veszik, hogy bizonyos gyógyszerek vagy állítólagos gyógyhatású készítmények rabjai lettek. Talán pont az ártatlannak tűnő orrspray- vagy altatófüggők miatt dobogós a drogfüggőség.

drugs-face-pills-sad-photography-art.jpg

  1. Szerencsejáték-függőség

A szerencsejáték-függőség mozgatórugója a győzelem lehetőségének izgalma. A vágyott izgalom eléréséhez a függő gyakran tesz meg egyre nagyobb téteket, ingerült lesz, ha valamilyen oknál fogva nem játszhat. A szenvedélynek becézett függőség lopáshoz, csaláshoz, sikkasztáshoz, kéregetéshez vezethet, és sajnos sok esetben zilál szét családokat.

  1. Ételfüggőség

Bár az evés alapvető feltétele létezésünknek, a túlzások nemcsak elhízáshoz, cukorbetegséghez, szívbetegséghez meg hasonlókhoz vezetnek, hanem függőség is kialakulhat. Az amerikai romkomok visszatérő eleme a szerelmi csalódástól szenvedő, csokoládét, fagyit és a könnyeit nyelő nő, a szomorú igazság pedig az, hogy az emberek a valóságban is hajlamosak ételbe fojtani a bánatukat, a depressziót, vagy ironikus módon a külsejükkel való elégedetlenség okozta dühöt.

 1_2.jpg

  1. Játékfüggőség

Egyre több családban figyelhető meg az a jelenség, hogy apa, anya és a gyerekek helyett csak apa meg anya vacsorázik, mert a gyerek képtelen elszakadni a gépétől (legyen az PC, Xbox vagy más), hiába könyörög az asztal mellől az anya. A játékfüggőség súlyosabb esete, amikor nemcsak az idejét öli a játékba az ember, hanem a személyiségét is. A netes szerepjátékok karaktereivel majdhogynem teljesen azonosuló játékosoknak ajánlott elhagyni a négy fal magányát. o-video-game-addiction-facebook.jpg

  1. Internetfüggőség

Ha levert vagy és nem érzed magad teljesnek, ha egy (vagy neadjisten pár) napig nem csekkolhatod az üzeneteidet, nem jelentkezhetsz be Facebookon vagy nem posztolhatod bármely közösségi oldalon, mit ettél aznap, az internetfüggőség problémájával találtad szemben magad. Bár a chatelés fejlesztheti az íráskészséget, ha valódi netfüggő vagy, fennáll annak a veszélye, hogy mondjuk a chaten meghódított lánnyal az első face-to-face randin némán ültök majd egymás mellett az okostelefont nyomkodva. internet-addiction-facebook.jpg

  1. Szexfüggőség

Az ember ösztönösen érdeklődik a szexualitás iránt, de még ebben az ösztönszintű cselekvésben is akadnak túlkapások, és ha az ember nem is rendelkezik furcsa vagy durva szexuális szokásokkal (lásd: Mr. Grey), lehet a testiség függője. A szexfüggő vadászik a kötődésmentes kapcsolatokra, a szexuális kielégültség áll érdeklődése középpontjában, még akkor is, ha ennek piroslámpás házakban landoló ára van.

 sexaddiction.jpg

  1. Vásárlásfüggőség

Aki shopaholic, vásárol egészségben, betegségben, gazdagságban, szegénységben. Persze végső soron mindig a szegénységhez lehet eljutni, ha az ember az összes bevételét elvásárolja. Természetesen nem a szükséges dolgok (mondjuk élelmiszer) korlátlan mennyiségű megvételéről van szó, inkább felesleges ruhák, kiegészítők, játékok, dísztárgyak, ékszerek, bútorok megvásárlásáról, amiktől a függő jókedvet, elégedettségérzést remél. 1_1.jpg

  1. Munkafüggőség

A munkafüggőség Magyarországon talán épp egy kicsit mást jelent, mint a gazdagabb országokban. A klasszikus értelemben vett munkafüggő ugyanis annyira közeli kapcsolatot ápol a munkájával, hogy hazaérve sem tud másra koncentrálni, ezért elhanyagolhatja a családját. Itthon a munkafüggőség, vagyis a napi 10-12 óra munka, szintén kényszer, de nem belső, inkább külső, hogy rossz esetben az egyéb függőségeinket, reális esetben pedig a család életét tudjuk finanszírozni. workaholic.jpeg

 

 

Forrás: http://brainz.org/10-most-common-addictions/

Képek: 

https://stilettosandtequila.wordpress.com/2013/06/08/are-you-a-shopaholic-who-maxes-out-on-a-credit-card/
http://www.projectknow.com/research/drug-addiction-statistics-alcoholism-statistics/
http://mattoonhypnosis.com/mattoon-and-charlestons-quit-smoking-headquarters/
http://www.spiritualriver.com/drug-addiction-2/page/8
http://lifescapesolutions.com/battling-food-addiction-substance-abuse-treatment-program/
http://www.huffingtonpost.com/maggie-jackson/the-fluted-columns_b_3876055.html
http://www.zmescience.com/research/technology/internet-addiction-worldwide-19122014/
http://www.aamft.org/iMIS15/AAMFT/Content/Consumer_Updates/Sexual_Addiction.aspx
http://charlestongrit.com/break-your-work-addiction

 

5 ártatlannak tűnő függőség

Megismered, megszereted, megszokod, és nem akarod elengedni a barátokat, szerelmeket, meg persze a mindennapjaid részévé vált függőségeidet. Az ember észre sem veszi, hogy a kedvenc függőségei ott pihennek a retikülben, a kis tükrös fürdőszobaszekrényben, vagy a magányosan, díványon fetrengős estékben.

  1. Rágógumi

2_3.jpg

A menetfelszerelés fontos része, a hétköznapok elhagyhatatlan kelléke a rágó. A fogmosást napközben helyettesítő, mentolos felfrissülést nyújtó rágógumi bár nem tartalmaz addiktív anyagokat, rendszeres fogyasztása pszichológiai függőséget okozhat. Nemcsak rá-, hanem átszokni is könnyű, ha pl. a cigarettát cseréljük le rá. Egy exláncdohányos így például könnyűszerrel válhat a dohánybolt helyett a legközelebbi közért állandó látogatójává.

  1. Ajakbalzsam

2_2.jpg

Sokan kételkednek az ajakbalzsamok jótékony hatásában, mégis használják őket, ha száraznak érzik a szájukat. A közhiedelem szerint a szél a balzsamos ajkakat újra, talán még jobban kifújja (mint ahogy nyalogatni sem érdemes a száraz szájat), ezért újra balzsamozás, újra sivatagos száj. Ez pedig az egyik olyan függőségforrás, mely rengeteg ember (férfi és nő) táskájában ott rejtőzik.

  1. Orrspray

2_1.jpg

Az orrspray szintén egy olyan eszköz, amit sokan használnak tényleges vagy pszichés okokból kifolyólag. A függőséget az okozza (amire a gyártó cégek fel is hívják a figyelmet), hogy tolerancia alakulhat ki, ezért idővel vagy nagyobb dózisra van szükség ugyanazon eredmény eléréséhez, vagy a külső beavatkozás hatására a szervezet túlkompenzálásba kezdhet. Utóbbi esetben pedig minél intenzívebben kapkod az ember levegőért, annál nehezebben jut hozzá.

  1. Köhögéscsillapító

2_5.jpg

Gyakran használt filmes klisé alkohol helyett köptetőt vedelni, és ezeknek az agyonunt jeleneteknek valóban van alapja. A köhögéscsillapítók fizikai függőséget nem alakítanak ki, ellenben túladagolásuk hallucinációkhoz vezethet. Ennek okai a dextrometorfán és a kodein nevű hatóanyagok, melyek a halus tripen túl légzésleállással is megajándékozhatják fogyasztójukat.

  1. Sorozatok

2_4.jpg

A sorozatfüggő egyik fő ismérve, hogy bármely valós helyzettel párhuzamba tud állítani valamilyen szitkom vagy HBO-s sorozatrészt. Gyakran ismételt mondatuk: „Ez pont olyan, mint ami (sorozatszereplő nevének helye)-val/-vel történt a (sorozat címe) X. részében.” Előfordulási hely: kanapé, hálószoba, tv vagy monitor előtt. A klasszikus sorozatfüggő napi programjának elengedhetetlen eleme a választott sorozat aznapi részének megtekintése, ebből kifolyólag nehéz vele közös programot szervezni, mivel minden hétköznap este pontban 20:45-kor le kell ülnie a Barátok közt elé. Az új generációs sorozatfüggő pedig már a Bk-t is online nézi, valamelyik vígjáték sorozattal vagy a Trónok harcával felváltva, egészen addig, amíg rá nem döbben, hogy az új legjobb barátai csak kitalált karakterek.

                                                                                                            

forrás:

http://velvet.hu/trend/2012/10/02/ujabb_5_hetkoznapi_dolog_ami_fuggoseget_okoz/

http://velvet.hu/trend/2012/09/23/8_dolog_ami_fuggove_tesz_pedig_azt_hinnenk_hogy_nem_is/

http://www.bien.hu/egeszseg-es-eletmod/lelki-harmonia/mi-a-sorozatfuggoseg/112905

Képek:

http://www.technologytell.com/

http://photos.demandstudios.com/

http://www.womenshealthmag.com/

http://img12.deviantart.net/

Google

süti beállítások módosítása